Pěstovat ji můžeme všude tam, kde se daří i zeleninové paprice, tedy v jižních oblastech s kvalitní výživnou a humózní půdou. Můžeme ji pěstovat po časné zelenině, ale ne po druzích, které napadají stejné choroby a škůdci, například po rajčatech, bramborách, lilku a okurkách. Většinou ji pěstujeme ze sazenic předpěstovaných ve skleníku, fóliovníku nebo v pařeništi. Do volné půdy je vysazujeme až po uplynutí nebezpečí jarních mrazů, což je obvykle po 15. květnu. V zahrádce se osvědčilo sázení do hnízd ve sponu 50 x 40 cm po 2 až 3 rostliny. Aby vynucovací šok byl co nejmenší, před vybíráním sazenic z chráněných prostor jejich vydatně polijeme. Jednotlivé rostliny vybíráme opatrně, aby kořeny zůstaly obalené vlhkou zeminou a neporušené. Pokud je vysazujeme za zamračeného počasí, nezvadne. Ošetřování během vegetace sestává z kypření půdy, odplevelování a zavlažování. Okopávat podle potřeby. V případě použití povolených přípravků na ochranu rostlin dodržujeme doporučení výrobce.
Kořeninovou papriku sklízíme za suchého a slunečného počasí postupně tři-až čtyřikrát. Velmi rané odrůdy již koncem srpna a pozdní koncem září. Dáváme přitom pozor, abychom plody ani rostliny mechanicky nepoškodili. Plody mají být zralé, celé, nenamrznuté, čisté, bez cizích příměsí, chutí a pachů. Na povrchu musí být suché, bez plísní či hniloby a nepoškozené mechanicky nebo škůdci.
Po sklizni ji hned sušíme. Během přirozeného sušení ztrácejí plody 40 - 60% vody, což však nestačí na mletí, proto se doporučuje dosušit je v horkovzdušných troubách nebo sušičkách na ovoce při teplotě do 40 ° C. Při vyšších teplotách hrozí karamelizování cukrů, hnědnutí plodů. Někteří pěstitelé navlékají zvadlé plody přes stopky na šňůru a rozvěsí je na vzdušné a slunné místo, chráněné před vlhkem. Bývají to podstřešní části zdí domů, orientované na jih. Vysušené plody jsou vhodné na mletí tehdy, když po stisknutí hlasitě praskají a lámou se. Před mletím odstraníme plodové stopky a zelené kalichy při stopce. Semena a žilky neodstraňujeme. Obsahují cenné látky a dodávají mleté paprice aroma a chuť.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.