Jak ošetřit semena před setím?

Datum článku: 14. 10. 2011

Existuje množství metod předseťové přípravy osiva, kterými si zajistíme dobrou úrodu a rychlý sběr. Stačí na to jen trochu času a vynaložené energie a výsledek se na jaře rychle projeví.

Jak ošetřit semena před setím?

Ošetření osiva před setím má velký význam

Namáčení nebo jiná úprava probudí život v semenech. Porušením obalu a naklíčením dochází k rychlému počátečnímu růstu na záhonech, čímž se zvýší konkurenční schopnost pěstovaných rostlin proti plevelům.

Namáčení osiva

Jedním ze způsobů předseťové přípravy je namáčení. Semena dáme do skleněné nebo kameninové nádoby a nalijeme na ně jen tolik vlažné vody, aby mohli nabobtnat. Nádobu umístíme v místnosti s teplotou 18 až 20 ° C. Ráno a večer semena opláchneme a mírně zalijeme. Semena můžeme nechat nabobtnat i na vlhké hadříky. V takovém případě nehrozí, že se "zadusí", jak se to může stát, pokud je necháme ve větším množství vody. Čas namáčení je závislý na druhu rostlin. Semena během namáčení občas promícháme a před setím ošetřené osivo rychle vysejeme. Po výsevu musíme zajistit dostatek vláhy v půdě, jinak se může stát, že rostliny vůbec nevzejde.

Jak si pomoci při namáčení

Pozitivní výsledky přinese namáčení osiva papriky v 0,5 - 2,0% roztoku peroxidu vodíku. Stimulačně působí i 1 až 3% roztok superfosfátu. Úroda mrkve a okurek se zvýší, pokud použijeme 2% roztok manganistanu draselného. V minulosti se dobré výsledky dosahovaly namáčením semen v kejdy, která obsahuje růstové stimulátory.

Naklíčovaní

Dalším způsobem přípravy semen na setí je na klíčovaní. Používáme ho při větších semenech, jako je fazole, okurky, kukuřice, melouny a podobně. Postupujeme stejně jako při namáčení, ale pokračujeme dokud obaly prasknou a semeno začne klíčit. Klíčky při této metodě nesmíme ponechat dlouhé, aby se při setí nepoškodily. Na naklíčovaní můžeme použít i vlhké piliny z měkkého dřeva. Semena, která vyklíčí jako první, zajišťují vývin nejsilnějších rostlin.

Působení nízkých teplot  jarovizace

Vývin některé druhy zelených můžeme urychlit. Na semena působíme teplotami 0 až 2 ° C po dobu 7 až 14 dní. Osivo vysejeme, když na nabobtnalých semenech praskne osemení a na 5 až 10% prorazí klíčky. Čas působení nízkých teplot nesmíme překročit, protože plod během vegetace vyběhne do květu. Nejarovizujeme cibuli, celer a kedluben.

Působení střídavých teplot

Nabobtnalé semena teplomilných rostlin vystavujeme 10 až 12 dní střídavým teplotám. Nejlépe 12 hodin při 20 ° C a následně 12 hodin při 2 až 3 ° C. Osivo tykvovitých rostlin můžeme nechat prohřát 3 hodiny při teplotě 55 až 60 ° C nebo 10 hodin při 40 ° C.Předpokládá se, že z takto ošetřených semen mají rostliny vyšší počet plodů, které dříve dozrávají.

Skladování osiva

U starších semen se biologická hodnota snižuje, pomaleji klíčí a procento klíčivosti prudce klesá. Pro zachování co nejvyšší kvality jejich uskladňujeme v suché a chladnější místnosti se stálou teplotou. Osivo různých zeleninových druhů si tak udrží klíčivost většinou déle, než je uvedeno na obalu. V zimním období je vhodné u starších semenech udělat zkoušku klíčivosti a podle výsledku zvážit, zda je použijeme na setí v jarním období.

Pomalu klíčící semena

Mrkev, petržel, celer a cibuli namáčíme 30 až 60 hodin a každých 12 hodin vodu vyměňujeme. Při výměně vody je necháme asi 30 minut na vzduchu. Papriku a rajčata máčíme 25 až 40 hodin. Salátové semena necháme působit ve vodě 2 až 4 hodiny.

Rychle klíčící semena

Dýni, okurky, zelí, ředkvičky, fazole, kukuřici, hrách a bob namáčíme 10 až 12 hodin.