Hummus je výborná a zdravá pomazánka, kterou si snadno vyrobíte i doma

Kupujete zdravou pomazánku s poněkud šíleným názvem hummus? A co zkusit domácí, která má více vitaminů a méně konzervačních látek. A dokonce ji vůbec nemusíte dělat pouze z cizrny.

zdravá strava, vitaminy, bílkoviny, cizrna, domácí pomazánka

Hummus

Tento název mnoho lidí pobaví, jiní se do jeho lahodné chuti po uši zamilovali. Základ hummusu, cizrnové pomazánky či dipu, je na rostlinné bílkoviny bohatá luštěnina, cizrna. Ale dělat se dá na různé způsoby a z různých surovin. Jedno však platí vždy - domácí chutná lépe než kupovaný.

Zdravá pochoutka

Pořádnou porcí hummusu dodáte tělu nejen bílkoviny, ale i vlákninu a zdravé tuky. Budete po něm dlouho sytí, zlepšíte si trávení a posílíte srdce. Na výrobu domácího hummus však potřebujete kvalitní suroviny. Pro netrpělivé existují i ​​konzervované luštěniny, ale ochuzujete se jimi o vitaminy i další živiny. Obsahují i ​​hodně soli. A pozor i na sezamovou tahini pastu. Musí být z loupaných semínek, jinak bude chutnat hořce. 

Klasický hummus z cizrny

  • Potřebujeme: 2 konzervy cizrny nebo 450 g vařené cizrny, 2 stroužky česneku, 1/2 šálku vody, 1/4 šálku tahini sezamové pasty, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje, 3/4 lžičky soli, 1 / 4 lžičky pepře.
  • Postup: Uvařenou cizrnu necháme vychladnout, potom ji rozmixujeme nejprve s česnekem na stejnorodou masu. Na závěr přidáme vodu a zbylé ingredience a opět mixujeme.

Hummus z červené čočky

  • Potřebujeme: šálek červené čočky, 1/2 lžičky mořské soli, 1/4 šálku tahini sezamové pasty, 1/2 stroužku česneku, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 1/4 lžičky koriandru, špetka mleté sladké papriky, 1 a 1/2 PL sekané petrželky, řecký jogurt podle chuti.
  • Postup: Čočku uvaříme do měkka. V mixéru smícháme všechny ingredience a na jemno je rozmixujeme. Přimícháme jogurt podle chuti a ozdobíme sekanou petrželkou.

Hummus s mátou a hráškem

  • Potřebujeme: 450 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 1/3 šálku tahini sezamové pasty, 1/4 šálku čerstvých mátových lístků, špetku mořské soli, celozrnný toast nebo krekry.
  • Postup: Hrášek krátce povaříme ve vodě, dokud trochu nezměkne. Do mixéru vhodíme všechny ingredience a mixujeme. Podáváme s celozrnnými krekry nebo jako pomazánku na topinky.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vhodně kombinovat potraviny, abychom svému tělo neškodili?

Člověk, žijící v 21.století trpí onemocněními, na jejichž vzniku se nesprávná strava podílí vysokým...
více...

Mléko zvyšuje imunitu i lidem, kteří trpí jeho intolerancí

Nejen v Čechách přibývá lidí, kteří trpí intolerancí laktózy. Proto lidé vyřazují mléko ze svého...
více...

Quinoa - příloha, která je zařazena mezi nejzdravější plodiny světa

My, Češi, dáváme přednost knedlíkům a bramborám, Italové těstovinám a lidé v Jižní Americe zase hojně...
více...

Fazole mungo ocení nejen diabetici, ale chutnat budou i lidem, kteří se chtějí zdravě stravovat

Proč ochutnat fazole mungo? Nejen protože jsou cenným zdrojem bílkovin, vlákniny a vitaminů. Také výborně...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Medvědí česnek nalije energii a zdraví do vašeho těla

S příchodem jara přichází i zdražování zeleniny v obchodech. Dochází zásoby z loňské sklizně a na řadu...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Hlávkový salát - zelenina plná vitaminů, vlákniny a minerálů

Listová zelenina má v naší kuchyni poměrně řídké zastoupení. A to je velká škoda, protože listové saláty...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...