Vaření s párou - praktické rady

A jdeme do parní sauny. Ta, ať už v parním hrnci, nebo v troubě, udělá dobře strávníkům i pokrmu. Evropský vynález století to určitě není, ale výhody páry naše kuchyně jistě ocení.

elektrospotřebiče, bílá technika, vaření, zdravý životní styl

Na přípravu jídel v páře

můžeme kromě klasického napařování nad hrncem použít speciální parní hrnce a dokonce i mikrovlnky. Nejvyspělejším způsobem je však parní trouba s možností multifunkčního ohřevu. Takto se dá kombinovat pravá sytá pára s klasickým horkovzdušným ohřevem (horní / spodní ohřev, gril a podobně).

Parní hrnce

Fritézy se zahanbeně krčí v koutě. Velkým hitem zdravého kulinářství se staly parní hrnce, i když je třeba přiznat, že o své místo v kuchyni soupeří se zaběhnutým a osvědčeným vařením v klasických hrncích. Oproti nim však ty parní nabízejí několik výhod navíc: pokrmy se připravují bez tuku, jídlo si zachová vitamíny a minerály, lákají barvou, neztrácí se přirozená chuť, potraviny zůstávají šťavnaté a bez připálenin.
Při jednom vaření lze připravit až tři druhy surovin - podle počtu varných misek. Délka vaření závisí na množství surovin či typu masa. Do spodní misky, blíže k vyvíječi páry, ukládáme potraviny vyžadující delší čas přípravy (maso), do horní například zeleninu nebo misku se základem na omáčku. Přestože se suroviny budou v hrnci potit, jednotlivé pachy nepřicházejí do styku. Při dušení většího množství surovin se doporučuje potraviny promíchat.

Rady praktické hospodyně

• Při vaření uniká pára i z hrnce. Proto hrnec umístěte tak, aby byl v dosahu elektrické zástrčky - tam, kde pára nepoškodí například omítku nebo nezamlží skleněná dvířka na horních skříňkách.
• Nenáročné je vyzkoušet vaření v páře v nerezovém hrnci, na který usadíte děrovanou vložku. Nezapomeňte ji přikrýt.
• Na trhu jsou i titanové hrnce se skleněnými nástavbami.
• Se solí a pepřem se příliš neshodují pokrmy připravené v páře. Horká pára kondenzující na chladnějších površích téměř všechno smyje. Kořeněnou chuť lze dosáhnout naložením do marinády.

Parní trouby

V kombinaci vyvíječe páry s dodatečnými topnými tělesy se zkrátí čas "pocení" a řádně nám při vaření a pečení pomůže. Nejprve se rozhodněte, zda upřednostníte pouze parní troubu bez možnosti upéct si kuře do křupava, nebo alibisticky zvolíte kombinovanou troubu. Ta dokáže zcela nahradit klasickou i mikrovlnnou troubu a včerejší chod bude k nerozeznání od čerstvého. Trouba kombinovaná s horkým vzduchem není napojena na přívod vody, má pouze zásobník na vodu. Při pečení se střídá pára s takzvaným intervalovým pečením, zpravidla v poměru 1: 3. Jaké jsou výhody parních trub? Stejné jako u parních hrnců. Až na to, že trouby je předběhnou výkonností i objemem. Umožňují připravit až čtyři jídla najednou. Nedejte se odradit typy na první pohled náročnými na obsluhu. Jsou složitější typy (s nastavováním požadovaného programu) i jednodušší, které program vyberou automaticky.

Funkce parní trouby

Vaří, a to hned na čtyři způsoby:
1. v páře (při teplotě od 40 do 100 ° C),
2. v páře a s přidaným horkým vzduchem (přes 200 ° C),
3. nejprve vaří v páře, pak automaticky přejdou na horký vzduch a dopečou; při tomto programu musí trouba před dalším cyklem vychladnout,
4. pomalu při nízké teplotě - maximálně zdravě.
Dále: zahřívá, zavařuje, sterilizuje, rozmrazuje a přípravu domácích pařených knedlíků nebo pečení bábovky považuje za výzvu. Pouze pro topení ji nepoužívejte!

Zvláštnosti parní trouby

• Vyžaduje napojení na přívod a odvod vody.
• Nezná problém s čištěním - pára nečistoty rozpustí, stačí je zlehka setřít.
• Vaření v parní troubě je ukončováno opatrně: některá topná tělesa se musí nejprve zchladit.
• Pozor na páru při závěrečném otevírání!

O delikátnosti vaření v páře už dávno přesvědčil tzv. římský hrnec

Nadchne nejen šťavnatý pokrm jako výsledek, ale i jeho příprava. Těžkou nádobu z vypálené hlíny třeba i s víkem na půl hodiny ponořit do studené vody. Pak třeba mísu naplnit pochoutkami a vložit na spodní rošt do studené trouby. Bez tuku, soli a přidané vody. Troubu zapnout na 100 ° C a péct. Při pečení se z pórů hlíny uvolňuje nasáklá voda a vniká v podobě páry do pokrmu. I tento pomocník spoří: v tomto případě vitamíny a živiny. Asi ho přece jen je třeba zase oprášit. Jako tip na recept doporučujeme klasiku - kuře se zeleninou.

Když se vaří pod tlakem

Mnozí z nás určitě mají někde v komoře odloženou starou hliníkovou kuktu (po novém tlakový hrnec) a mnozí ji ještě i dnes využívají. V současnosti jsou na trhu nezvyklé verze tlakových hrnců - z ušlechtilých kovů a se zkrocení výbušné povahy. Samozřejmě, kdo má nepříjemné zkušenosti s tlakovým hrncem, bude zastávat své stanovisko navzdory technologickému pokroku.

Proč vařit v tlakovém hrnci?

1. Čas vaření se zkracuje až o dvě třetiny.
2. Šetří energii - některé typy tlakových hrnců dokonce až o 70% v porovnání s klasickým způsobem přípravy jídel v hrnci.
3. Jsou vybaveny bezpečnostními pojistkami (ventily). Větší jistotu z hlediska bezpečnosti zaručí značkové tlakové hrnce, které jsou však o něco dražší. Vaření v tlakových hrncích plně vyhovuje rychlému životnímu stylu, protože při něm strávíte jen polovinu času než při tradičním vaření. V jednom hrnci můžeme vařit až dvě jídla najednou. Navíc vaření v páře splňuje i požadavky na zdravá jídla. 

Náš tip

Při vaření v tlakovém hrnci je vhodné naplnit jej do dvou třetin. Podle množství jídla, které běžně připravujete, si pak musíte vybrat i vhodnou velikost tlakového hrnce.

Pára + mikrovlny

Příznivců páry mezi mikrovlnnými troubami poznáte podle funkce Steam - prodávají se s nádobou na vaření v páře a senzory 6. smyslu teplotu a množství páry stále kontrolují. Samy si zjistí, jakou teplotu má vložený pokrm, a přizpůsobí se požadované úpravě.

comments powered by Disqus


Podobné články


Kuchyň plná zbytečnosti aneb Udělejte si průvan v kuchyni

Rozhlédněte se po svém bytě a určitě najdete věci, bez kterých v pohodě můžete být, jen na ně padá prach...
více...

Houbičky na nádobí jsou praktické, ale hodně nehygienické

Kuchyň je část bytu, kde se připravuje, skladuje a často i jí připravované jídlo. Proto patří mezi místnosti,...
více...

Jak zabránit nepořádku a chaosu ve skříni na potraviny?

Skříň na potraviny nebo police v komoře, to jsou místa, kde je možné neustále uklízet a stejně je tam chaos....
více...

Moderní lavice - ideální prvek do malé kuchyně

Pryč jsou doby, kdy v každé panelákové kuchyni byla koženková rohová lavice. Ale na druhou stranu tato lavice sice...
více...

Deset rad, které se vám budou hodit, když chcete koupit ojeté auto

Ne každý má na nové auto, proto jsou "ojetiny" v Čechách stále populární. Ne vše, co se o nich říká je...
více...

Pravidelná údržba plynového kotle, komína a radiátorů účinně snižuje náklady na topení

Nevíte si rady se spotřebou plynu? Přešli jste k levnějšímu dodavateli a stejně to mnoho nepomohlo? Na vině...
více...

Jak vybrat barvu a materiál na kuchyňskou linku?

Kuchyňská linka by měla být hlavně praktická, na tom se shodneme všichni. To však nesou jen typy skříněk, ale...
více...

Rohová kuchyňská linka - sestava s monoblokem

Zvolili jste si do kuchyně linku v rohovém provedení? Toto řešení se praktikuje několik let. Ale vybrat si můžete...
více...

Jak udržet pořádek v zásuvkách? Pomohou košíčky, obaly a rozdělovníky!

Zásuvky mají obrovskou výhodu, ale i nevýhodu v tom, že uložené předměty v nich nejsou vidět. A to nás často...
více...

Co dělat, když chybí spíž na potraviny? Nahradí ji skříň na míru!

Správné uskladnění potravin má významný podíl na tom, zda používané potraviny nejsou zdraví škodlivé....
více...