Kávovar - užitečný pomocník pro milovníky chutné kávy

Datum článku: 1. 2. 2018

Káva je vynikající přírodní nápoj, který si ale velmi často zbytečně upravujeme. Odborníci léta zkoumají její pozitivní účinky na naše zdraví. I zde však platí, že i s dobrým je třeba šetřit. Proto je lepší, když si dáme kávy méně a zaměříme se více na její kvalitu a správnou přípravu. Určitě můžeme postavit konvici na sporák a následně kávu přelít přes filtr. Jenže doba pokročila a my zde máme kvalitní "připravovače kávy" takzvané kávovary.

Kávovar - užitečný pomocník pro milovníky chutné kávy

Typy kávovarů

  • Pákové kávovary - často je vidíme v restauracích, barech a podobných podnicích. Dává se do nich čerstvě umletá káva, která se upěchuje a uzavře do hlavice kávovaru. Množství vody, určené k přelití, se dá na kávovaru regulovat.
  • Moka kávovary - skládají se ze tří částí. Ve spodní se vaří voda, která vlivem zvyšující se teploty a tlaku přechází do střední části s umletou kávou, a dostává se až do třetí, nejsvrchnější sekce. Jde o zcela jednoduchou přípravu, chuť kávy je navíc velmi podobná espressu. Na trhu jsou tyto kávovary i v elektrickém provedení.
  • Kávovary na kapsle jsou velmi populárním řešením, protože příprava kávy je v nich velmi jednoduchá, stačí jen vložit kapsle a spustit stroj. Připravíte v něm různé druhy kávy, avšak pouze s kapslemi příslušné značky, což se může také jevit jako nevýhoda.
  • Automatická espressa - elektrické přístroje s mlýnkem, kde se pod tlakem připravuje káva různé velikosti a intenzity.
  • Vestavěné kávovary jsou variantou zejména pro nadstandardní domácnosti, jejichž majitelé si dávají záležet na celistvém vzhledu kuchyně. Jde o nastavitelné a automatické přístroje se zabudovaným mlýnkem, s nádrží na vodu a dokonce s topidly na kávu i teplou vodu.

Funkce, které využijete

O chuti oblíbeného nápoje nerozhoduje pouze kvalita samotné kávy, ale i způsob přípravy. A jeho nedílnou součástí je správně připravena voda. Její ideální teplota je pro různé druhy káv charakteristická, ale většinou se pohybuje v intervalu od 85 do 95 ° C. Vroucí vodou by se káva zalévat neměla, jinak bude nápoj hořký. V modernějších kávovarech vyšší třídy lze teplotu vody nastavit, což zlepšuje nejen komfort přípravy, ale i chuť samotné kávy.

Automatické kávovary mají:

  • dotykový displej, jehož výhodou je intuitivnost a přehled v ovládání,
  • trysky s polohovatelnou úpravou výšky v případě různě vysokých šálků,
  • nastavitelné zapnutí a vypnutí, umožňující přednastavit kávovar na přesně určený čas
  • trysku určenou k našlehání a ohřátí mléka
  • odnímatelný zásobník na mléko s adaptabilní mléčnou tryskou, se kterou jednoduše připravíte horké mléko nebo mléčnou pěnu